Śródziemnomorska fiesta
SKŁADNIKI:
- 2 podpieczone tortilla pszenna
- 8 sztuki falafeli
- 4 łyżki hummusu
- 4 łyżki pokruszonego sera feta
- 2 łyżki pokrojonych oliwek
- 2 łyżki pestek granatu
- Świeża natka pietruszki lub oregano do posypania
- Czerwony pieprz do smaku
- Kilka kropli soku z cytryny do skropienia
PRZYGOTOWANIE:
- Przygotowanie falafeli:
Jeśli używasz gotowych falafeli, podgrzej je według instrukcji na opakowaniu.
Jeśli przygotowujesz falafele od podstaw, wykonaj je zgodnie z wybranym
przepisem. - Przygotowanie tortilli:
Podgrzej tortillę na suchej patelni przez kilka sekund z każdej strony, aż będzie miękka i elastyczna. - Składanie tortilli:
Na podpieczonej tortilli rozsmaruj 2 łyżki hummusu i rozłóż 4 falafele. Posyp pokruszonym serem fetą, oliwkami i pestkami granatu oraz świeżą natką pietruszki lub oregano. Dopraw czerwonym pieprzem według uznania.
Zwiń tortillę, zaczynając od dolnej części i składając ją w górę, aby utworzyć zwarty rulon.Przed podaniem skrop tortillę kilkoma kroplami soku z cytryny dla dodatkowego smaku.