Wegeburger azjatycki

40 minut 13 składniki idealne na wynos

Składniki

  • Bułki Burger Buns od Dan Cake (3 sztuki),
  • boczniaki (100 g),
  • panierka panko (50 g),
  • mąka pszenna (50 g),
  • czerwona kapusta (1/4),
  • marchewka (2 sztuki),
  • awokado (3 sztuki),
  • pęczek świeżej kolendry,
  • świeże mango (1/2),
  • olej rzepakowy (1 l),
  • limonka (1 sztuka),
  • sól i pieprz,
  • majonez wegański, sos azjatycki według uznania.

Azja jest bliżej niż myślisz!

Szczególnie gdy na wyciągnięcie ręki masz bułki Burger Buns od Dan Cake, które są otwarte na najlepsze dodatki z dalekiego wschodu.

 

Przygotowanie burgera:

Krok 1
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. W rondlu rozgrzewamy olej. W misce umieszczamy mąkę i dodajemy odrobinę wody – tak aby powstała konsystencja bardzo gęstej śmietany.

Krok 2
Każdego boczniaka moczymy w mącznej masie, następnie obsypujemy panierką panko (najlepiej panierkę nasypać do miseczki i obtaczać w niej boczniaki). Smażymy na bardzo rozgrzanym oleju w rondlu, aż panierka się zarumieni.

Krok 3
W międzyczasie wyciągamy miąższ z awokado, dodajemy sok z jednej limonki, solimy i pieprzymy do smaku. Miażdżymy na duże kawałki w miseczce, tak aby powstała grudkowata pasta (można to zrobić np. widelcem).

Krok 4
Czerwoną kapustę szatkujemy na drobne paski, to samo robimy z marchewkami. Mango kroimy w kostkę. Bułki Dan Cake wsadzamy do piekarnika na 4 min.

Krok 5
Następnie składamy burgery – kolejność składników jest dowolna (np. spód Bułki Dan Cake – guacamole (pasta z awokado) – czerwona kapusta – marchewki – boczniak w panierce – świeża kolendra – kawałki mango. Całość można posypać czarnym sezamem i dodać ulubiony sos lub majonez.

Burger

Buns

Możemy mówić otwarcie? Puszyste i miękkie Bułki do Hamburgerów od Dan Cake to prosty i wygodny sposób na przyrządzenie ulubionego dania z grilla.

zobacz przepis