Burger El Dorado
SKŁADNIKI:
• 2 bułki Dan Cake Burger Buns
• 250g mielonego mięsa wołowego
• 2 plastry bekonu
• 4 szparagi
• Łyżeczka masła
• 2 plastry sera cheddar
• 1 cebula, pokrojona w piórka
• 4 łyżki oliwy z oliwek
• Szczypta soli, pieprzu i oregano
• 2 garści rukoli
• 10 nachosów serowych
Sos Aioli:
• 100 ml majonezu
• 1 główka upieczonego czosnku
• 2 łyżki soku z cytryny
• Szczypta soli i pieprzu
PRZYGOTOWANIE:
- Rozgrzej oliwę na patelni do grillowania.
- W misce wymieszaj mięso wołowe z solą, pieprzem i odrobiną oregano.
Uformuj masę w dwa płaskie kotlety. - Grilluj kotlety na rozgrzanej patelni przez około 4-5 minut z każdej strony, aż będą dobrze przypieczone. W międzyczasie umyj szparagi i odetnij końcówki. W misce wymieszaj oliwę z czosnkiem, solą i pieprzem, dodaj przekrojone na pół szparagi i wymieszaj. Następnie przełóż szparagi z oliwą na rozgrzaną patelnię, pod koniec dodaj łyżeczkę masła i grilluj aż będą miękkie i lekko zarumienione.
- Na patelni upiecz plastry bekonu na oliwie.
- Przygotuj sos aioli: główkę czosnku polej oliwą, posyp szczyptą soli i pieprzu, zawiń w folię aluminiową i piecz w piekarniku przez godzinę w 190 stopniach. Miękki czosnek wyciągnij z łupinek, następnie w misce rozgnieć widelcem, wymieszaj z majonezem i sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Następnie na suchej patelni podgrzej bułki Dan Cake Burger Buns.
- Na spodnią część każdej bułki połóż rukolę, kotlety z mięsa wołowego, plastry sera Cheddar, podsmażone szparagi, 5 nachosów, plastry bekonu, pokrojoną w piórka cebulę oraz polej sosem aioli. Na samą górę połóż liście pietruszki i górną część bułki.