Salsa Verde Veggie Burger
SKŁADNIKI:
• 2 bułki Burger Buns z sezamem
• 400 g bobu
• 1 szklanka świeżego szpinaku
• 2 plastry sera cheddar
• Awokado
• 20g sera feta półtłustego
• Szczypta pieprzu
• 1 jalapeno, pokrojone w plasterki
• 4 łyżki salsy (możesz użyć gotowej lub przygotować własną)
• 3 jajka
• 1/2 szklanki bułki tartej
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• Garść rukoli
PRZYGOTOWANIE:
1. Bób ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Po ostudzeniu obierz ze skórki.
2. W dużym naczyniu umieść odcedzony bób i zblenduj lub rozgnieć widelcem, aż powstanie gładka masa. Dodaj drobno posiekany szpinak, jajko i wymieszaj. Do masy bobowej dodaj pokruszony ser feta do smaku. Wymieszaj, aby składniki się połączyły. Dopraw pieprzem według uznania.
3. Uformuj z masy bobowej dwa kotlety burgerowe.
4. W misce roztrzep jajka. W drugiej misce umieść bułkę tartą.
5. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek.
6. Każdy kotlet zanurz w jajku, a następnie obtocz w bułce tartej.
7. Smaż kotlety na rozgrzanej patelni przez około 4-5 minut z każdej strony, aż będą dobrze przypieczone i chrupiące.
8. Podczas gdy kotlety się smażą, podgrzej bułki do hamburgerów. Następnie na każdą bułkę połóż rukolę, umieść usmażony kotlet z bobu. Na wierzch kotleta połóż plastry sera cheddar, salsę, plastry awokado i jalapeno.
9. Złoż bułki i podgrzej przez chwilę, aby ser zaczął się lekko topić.