Amerykański Club Sandwich
SKŁADNIKI:
- 4 kromki chleba tostowego pszennego
- 200 g ugrillowanej piersi z kurczaka (ok. 100 g na kanapkę)
- 4 plastry chrupiącego bekonu
- 1 duży soczysty pomidor, pokrojony w plastry
- 1 zielony ogórek, pokrojony w cienkie plasterki
- Świeża sałata, np. liście sałaty masłowej lub rukoli
- Kiełki, do dekoracji
- Majonez
PRZYGOTOWANIE:
- Ugrilluj pierś z kurczaka na grillu lub patelni grillowej aż do uzyskania złocistego koloru. W międzyczasie upiecz bekon na patelni lub w piekarniku do momentu, gdy będzie chrupiący.
- Włóż kromki chleba tostowego do tostera i opiekaj, aż staną się złociste i chrupiące. Na dwóch kromkach chleba rozsmaruj warstwę majonezu. Połóż kilka liści sałaty, następnie pokrojoną pierś z kurczaka, plastry pomidora i plasterki ogórka. Na to dodaj plastry bekonu. Przykryj drugimi kromkami chleba.
- Podawaj kanapki na talerzu i udekoruj je dodatkowymi kiełkami. Możesz również podać je z ulubionymi dodatkami, takimi jak chipsy lub ogórki kiszone.
Berry Summer Sandwich
SKŁADNIKI:
- 4 kromki chleba tostowego pszennego Dan Cake
- 200g ricotty
- Garść świeżych truskawek
- Syrop klonowy
- Orzeszki ziemne
PRZYGOTOWANIE:
- Chleb tostowy podpiecz w tosterze, piekarniku lub na patelni.
- Na ciepłych grzankach rozsmaruj ricottę, połóż umyte i pokrojone w plasterki truskawki. Polej odrobiną syropu klonowego i posyp rozdrobnionymi orzeszkami.