AMERICAN SANDWICH PSZENNY

Amerykański Club Sandwich

SKŁADNIKI:

  • 4 kromki chleba tostowego pszennego
  • 200 g ugrillowanej piersi z kurczaka (ok. 100 g na kanapkę)
  • 4 plastry chrupiącego bekonu
  • 1 duży soczysty pomidor, pokrojony w plastry
  • 1 zielony ogórek, pokrojony w cienkie plasterki
  • Świeża sałata, np. liście sałaty masłowej lub rukoli
  • Kiełki, do dekoracji
  • Majonez

PRZYGOTOWANIE:

  1. Ugrilluj pierś z kurczaka na grillu lub patelni grillowej aż do uzyskania złocistego koloru. W międzyczasie upiecz bekon na patelni lub w piekarniku do momentu, gdy będzie chrupiący.
  2. Włóż kromki chleba tostowego do tostera i opiekaj, aż staną się złociste i chrupiące. Na dwóch kromkach chleba rozsmaruj warstwę majonezu. Połóż kilka liści sałaty, następnie pokrojoną pierś z kurczaka, plastry pomidora i plasterki ogórka. Na to dodaj plastry bekonu. Przykryj drugimi kromkami chleba.
  3. Podawaj kanapki na talerzu i udekoruj je dodatkowymi kiełkami. Możesz również podać je z ulubionymi dodatkami, takimi jak chipsy lub ogórki kiszone.

Berry Summer Sandwich

SKŁADNIKI:

  • 4 kromki chleba tostowego pszennego Dan Cake
  •  200g ricotty
  • Garść świeżych truskawek
  • Syrop klonowy
  • Orzeszki ziemne

PRZYGOTOWANIE:

  1. Chleb tostowy podpiecz w tosterze, piekarniku lub na patelni.
  2. Na ciepłych grzankach rozsmaruj ricottę, połóż umyte i pokrojone w plasterki truskawki. Polej odrobiną syropu klonowego i posyp rozdrobnionymi orzeszkami.